Sienikakkupohja

Sienikakkupohja on noussut suosituimmaksi kakkupohjakseni. Laskennallisesti kakkupohjaan tarvitaan 0,3 munaa per henkilö, joten 3 munan kakkupohjasta riittäisi n. 10 henkilölle. Oman kokemukseni mukaan 3 munan kakkupohjasta riittää kyllä ihan mukavasti reilut palat 15 henkilöllekin, kun useimmiten juhlapöydässä on tarjolla muutakin kuin pelkkää täytekakkua;) Tässä ohjeistusta sienikakkupohjan tekemiseen.

Kolmen munan sienikakkupohjaan tarvitset:

3 munaa

1,5 dl sokeria

1,75 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

0,5 dl perunajauhoja

1-1,5 tl leivinjauhetta

0,75 dl kiehuvaa vettä

Pohjaan voidaan käyttää myös vain pelkkiä vehnäjauhoja, mutta itse tykkään korvata osan jauhomäärästä perunajauhoilla, koska tämä lisää kakkupohjan kuohkeutta. Kaakaokakkupohjaan laita 1,25 dl vehnäjauhoja + 0,5 dl perunajauhoja + 0,5 dl sokeroimatonta tummaa kaakaojauhetta.

1. Voitele halkaisijaltaan 20cm kakkuvuoka huolellisesti paistonkestävällä rasvalla. Voit myös jauhottaa vuoan, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Itse en jauhota vuokaa.

2. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kovaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Valitse iso kulho, sillä kiehuvan veden lisäämisen yhteydessä vaahdon pinta nousee melkoisesti. Lämpimistä munista saa paljon kuohkeamman vaahdon kuin jääkaappikylmistä, joten ota munat ajoissa pois jääkaapista huoneenlämpöön. Jos tämä on päässyt unohtumaan ja kakkupohjan valmistuksella on jo vähän kiire, niin laita munat vähäksi aikaa kulhoon (tuli)kuumaan veteen lämpiämään.

Vaahto on sopivaa, kun vatkaimella jättämäsi kuvio jää hetkeksi vaahdon pinnalle näkyviin. Vanha kansa ohjeistaa vatkaamaan 5min. per muna, mutta vähempikin riittää, kunhan vaahto on riittävän kovaa ja kuohkeaa. Itse laitan monitoimikoneen hoitamaan vatkaamisen ja voitelen sillä aikaa kakkuvuoan ja sekoitan jauhot. Aloitan siis aina suoraan kakkosvaiheesta;)

 3. Kiehauta vettä vedenkeittimessä tai kattilassa liedellä ja laita samalla uuni lämpiämään 175 asteeseen (itse tosiaan laitan uunin päälle vasta tässä vaiheessa, ettei se turhaan seisoskele pitkiä aikoja kuumana vallan "toimettomana"..). Lisää vähitellen 0,75 dl kiehuvan kuumaa vettä muna-sokerivaahtoon samalla voimakkaasti vatkaten. Jatka vatkaamista vielä n. 5 min. Huomaat kuinka vaahdon tilavuus kasvaa selkeästi kuuman veden lisäämisen ansiosta.

4. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi jauhoseos pienissä erissä vaahtoon. Kääntele varovasti nuolijalla; älä vatkaa, ettei vaahdon kuohkeus laskisi. Näissä kuvissa tehdään kaakaokakkupohjaa.

5. Kaada taikina vuokaan ja laita se uunin alatasolle. Paista 175 asteessa n. 30 min. Jos pinta näyttää tummuvan liikaa, peitä vuoka foliolla tai leivinpaperilla. Vältä kuitenkin uuninluukun avaamista ensimmäisen 20 min. aikana, ettei taikinan pinta lässähtäisi.. Itselläni ei ole ollut koskaan ongelmana pinnan tummuminen, eikä näin ole ollut tarvetta peittää vuokaa mitenkään.

6. Kakkupohja on kypsä, kun sen reunat ovat irronneet vuoan reunoista ja sen pinta on kauniin ruskea. Ota vuoka uunista ja anna pohjan jäähtyä vuoassaan hetken ennen kumoamista. Yleensä pohja irtoaa vuoasta vain avaamalla irtopohjavuoan reunaosan. Tarvittaessa voit auttaa irroittamisessa varovasti veitsellä. Oikeanpuoleisessa kuvassa valmis kaakaokakkupohja.

7. Anna kakkupohjan jäähtyä vähintään tunnin ennen sen täyttämistä. Voit säilyttää pohjaa muovipussiin suljettuna seuraavaan päivään huoneenlämmössä. Pitempiaikainen säilytys jääkaapissa tai pakastimessa.

 

NELJÄN MUNAN SIENIKAKKUPOHJAAN TARVITSET:

4 munaa • 2 dl sokeria • 2,5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja • 0,5 dl perunajauhoja •     1,5-2 tl leivinjauhetta • 1 dl kiehuvaa vettä

Vuoan halkaisija 24 cm. Paistoaika n. 35 min.